facebook

KAko izbrati sistem avtomatizacije

Na trgu obstaja stotine produktov - kako izbrati pravega?

Med izjemno ponudbo, ki jo lahko najdemo na trgu, se bodočemu uporabniku avtomatizacije pogosto poraja vprašanje, kateri sistem je pravi, ter kakšne so sploh njegove možnosti.

 

 

 

Tehnologija

Prva ločnica med sistemi je tehnologija vezave sistema – sistemi so namreč lahko namreč povezani kabelsko, ali celo brezžični. Znotraj te razdelitve obstajajo še dodatne podkategorije, saj obstaja več žičnih, kot tudi brezžičnih kategorij.

 

Kako to vpliva na delovanje vaše hiše?

Za delovanje vaše hiše boste potrebovali 220V napajanje za vse pomembne komponente vašega doma – pečico, pomivalni stroj, toplotno črpalko… V tem primeru govorimo o “močnostnem delu”napeljave električnih inštalacij.

Hkrati s tem pa je pomemben tudi sistem za kontrolo – kako je krmiljeno ogrevanje/hlajenje, senčila, pristop (vhodna vrata, garaža), zaščita pred vlomilci, krmiljenje bazena, kot tudi mnoge druge komponente pametnega doma.

Na tej točki naj omenimo, da za posamezne funkcije delovanje, kot je kontrola senčil, v vsakem primeru potrebujete kabel (230V – napajanje), kar gre tudi za kontrolo savne, bazena, kamina, kot tudi drugih komponent (varnostni izklop stanovanja ob odhodu na dopust)… 

 

Žični sistemi

Žični sistemi se ločijo na digitalne ter BUS sisteme. V primeru digitalnih signalov se v električni razdelilnik namesti krmilnik, kamor so zvezane vse tipke kot tudi senčila. S tem se vso krmiljenje dogaja neposredno iz krmilnika – ta “posluša” tipke, ter glede na ukaz “pošlje” elektriko v ustrezen kabel (“gor” oz. “dol”).

Prednost žičnega sistema je enostavnost, saj lahko sistem brez posebnega predznanja o hišni avtomatizaciji s primernim načrtom izvede vaš električar. 

Nadgradnja sistema so t.i. “BUS” sistemi, kjer je ves kontrolni del objekta povezan v en sistem, ki ga povezuje en sam kabel. Gre za digitalna stikala, ki so definirana s pomočjo programa, kjer se določi tudi funkcija posameznih tipk. Tako lahko npr. z zgolj enim stikalom “beremo” 5 različnih pritiskov tipk, hkrati pa odčitavamo temperaturo ter vlago – vse z enim samim stikalom!

Prednost BUS sistemov je neskončna možnost razširitve ter funkcionalnosti stikal ter posameznih komponent kontrole doma, ob hkratni manjši porabi kabla ter potrebnega dela s strani elektro inštalacij. Ob tem v primerih žičnih sistemih govorimo o profesionalni izvedbi, kjer lahko v en sistem integriramo prav vse komponente vašega doma, kot so npr. potopni valji, garažna vrata, kontrola bazena, kontrolo vhodnih vrat… 

Brezžični sistemi

Najpogostejše sisteme, ki jih poznate, sta gotovo WiFi ter Bluetooth – v sistemu avtomatizacije doma pa so se poleg teh uveljavili še nekateri, kot sta npr. Z-Wave ter  Zigbee. Različne tehnologije prihajajo iz različnih ozadij;

Sistemi WiFi so najenostavnejši, saj uporabljajo obstoječo infrastrukturo (router), ki je že nameščen v večini sodobnih stanovanj. S tem predstavljajo najlažji vstop v avtomatizacijo doma, žal pa tudi najbolj stresen. Večje število komponent lahko upočasni delovanje omrežja, kot tudi ogromno težav pri menjavi routerja – vse komponente je potrebno namreč ponovno integrirati v sistem.

Sistemi so se uveljavili v t.i. DIY industriji, kjer uporabniki sami kupijo ter inštalirajo sistem. Nižja cena produktov se poleg enostavnosti izdelave dosega tudi s prodajo produktov brez obsežne podpore pri integraciji, ter seveda ponovni inštalaciji celotnega doma v primeru menjave WiFi omrežja.

Podobne prednosti nudijo tudi sistemi Z-Wave ter Zigbee – s stabilnejšim omrežjem so vodilni produkti na trgu “DIY – naredi si sam” avtomatizacije. Poleg samih komponent zahteva nakup tudi centralno postajo, ki se priklopi na omrežje, ter s tem omogoča dostop.

Glavna slabost brezžičnih sistemov je v izvedbi – kot osnova se izvede “klasična” inštalacija, s čimer se kljub investiciji v pameten dom ne zniža cena vložka v del grobe inštalacije. Cilj teh sistemov je enostavnost – s tem uporabniku ni omogočena izvedba kompleksnih operacij ter prilagajanje individualnemu življenjskemu slogu.

KATERI SISTEM TOREJ IZBRATI

V kolikor ste nezahteven uporabnik, ki želi v svojem domu samo osnovne funkcije brez podpore samodejnega delovanja ob dobrem razumevanju tehnike, lahko z uporabo cenejših komponent dosežete osnovni nivo delovanja vašega doma.

V primeru, ko želite od svojega doma več – podporo življenjskemu slogu, samodejno delovanje, kot tudi aktivno podporo življenjskemu slogu – vam priporočamo profesionalno izvedbo, saj samo tako dobite podporo pri projektiranju, izvedbi inštalacij, programiranju, kot tudi podporo ter servis še dolgo po nakupu.

Shranjevanje podatkov pametni hiši – lokalno ali oblak?  

Vsak sistem za svoje delovanje potrebuje “znanje” o dejanju, ki ga uporabnik izrazi s pritiskom na klik. Za to se uporablja program, ki je lahko zapisan lokalno, ali pa v oblaku. Tako program ob pritisku na določeno tipko ve, kaj mora storiti – npr. ali je to dvig senčila, ali pa spust vseh senčil v stanovanju.

Lokalni sistemi

Najvarnejši so sistemi, ki imajo program zabeležen lokalno –  s tem so vsi osebni podatki o vaši uporabi shranjeni na krmilniku v vašem domu, ter dostopni samo vam. Varna shramba zagotavlja tudi stabilnost, saj sistem deluje tudi v primeru izpada omrežja.

Pozor:

Lokalno so shranjeni le podatki o krmiljenju objekta – kljub temu takšen sistem, ko je povezan v omrežje, omogoča poln dostop s pomočjo oddaljenega dostopa (aplikacije). V primeru avtomatizacije to pomeni, da tudi če krmilnik izgubi povezavo do spleta, bodo sistem nemoteno deloval naprej.

Sistemi v oblaku

Nekateri produkti uporabljajo oblak kot sistem za shrambo podatkov o delovanju sistema. V praksi to pomeni, da ko vi pritisnete tipko, se ukaz ne prenese lokalno, temveč v splet – tam je zabeleženo zaporedje, ki ga pritisk tipke izvede, nakar se ukaz vrne v vaše stanovanje na komponento, ki bi naj to zaporedje izvedla.

Poenostavimo: Prižig luči klasično pomeni fizični stik na stikalu, kjer tok steče do žarnice, ta zasveti. V primeru sistema v oblaku pa sistem zazna pritisk na stikalo, pošlje ukaz v oblak, nakar se vrne ukaz “to pomeni prižig luči”.

Ta rešitev je pogosto uporabljena pri nekaterih DIY rešitvah. Poleg tega, da vaši podatki konstantno zapuščajo vaš dom, lahko ob morebitnem izpadu dostopa do interneta ostanete brez funkcionalnosti vašega doma – npr. brez možnosti krmiljenja senčil.

Prednosti ter slabosti oblaka

V Niomi strogo zagovarjamo varovanje podatkov ter nedostopnost le-teh za tretje osebe, zato ne priporočamo uporabe sistemov, ki kakorkoli temeljijo na oblakih. Svojim strankam priporočamo izvedbo s sistemom, ki lahko deluje tudi popolnoma brez povezave v kakršnokoli omrežje – s tem bo funkcionalnost hiše ohranjena tudi v kakršnihkoli primerih izpada omrežja, s tem pa uporabnik izgubi samo oddaljen dostop, ne pa tudi osnovnih funkcionalnosti, kot je kontrola senčil, odklep vrat ipd.

Kvalitetna izvedba pametne hiše ni enostavna – kontaktirajte nas, če pri ustvarjanju svojega doma potrebujete pomoč!